2008. október 1., szerda

Vapiano

Nehezen jött össze, de kis családomat végre sikerült összerántanom. Másodszor voltam, mert ideálisnak tartottam tesztelésnek alávetni. Múltkor pizzát kértem, de rájöttem, hogy az oldasz pizzában nincs akkora tapasztalatom, úgyhogy nem azon kéne pörögni, hanem inkább valami jó kis tésztás összeállításon. A Pasta felirat alatt kértem magamnak "tacchino picante"-t, ami pulykamell, narancsos chiliszósz és paprika egyvelege. Kérdezte a pultos - ja, mert az elejétől kéne mesélnem :-) - szóval kérdezte, hogy milyen tésztával kérem. De volt ott vagy 10féle, nem tudtam kiolvasni a betűtípus miatt (bocsesz, de a kalligráfia tudomány), úgyhogy azt mondtam neki, hogy válasszon ő. De végülis ügyes volt a srác, szépen elkészítette. Az már más kérdés, hogy amikor megettem, akkor rájöttem, hogy ugyan tényleg van benne valami, de nem éreztem benne a narancsos hatást. Ezt leszámítva tényleg nagyon korrektül modern "kiszerelésben" és lezserül elegánsat főznek.

Szóval az elejéről: Ha bemész, akkor adnak személyenként egy-egy mágneskártyát. Ezzel mehetsz az ételpultokhoz, ahol a rendelésedet minden alkalommal a kártyádra rögzítik, ezzel fizethetsz a végén. (Ha mindenkit meghívsz, akkor egy paklival szambázhatsz a fizetőpulthoz.) A pultosok tulajdonképpen univerzális emberkék, mind fiatalok, ha úgy adódik, kiszolgálnak folyékonyan angolul, és mindig figyelnek arra, hogy jó étvágyat kívánjanak. Többféle pult van, mindegyik fölött lóg egy tábla, amely olaszul jelöli az ételeket - kábé típusok szerint, úgy mint a már említett Pasta, az Antipasti, Pizza, stb. Előtted főznek, száll a gőz, beleszimatolhatsz a varázslatba. Aztán minimalista faasztaloknál kemény minimalista padokon és székeken fogyaszthatod el, amit kértél, ez utóbbi már nem túl poén, ha valaki megszokta az irodai székeket. :-) Az evőeszközök inkább elegánsak, a poharak kicsinyek, de helyesek, és ha nincs kedved megvárni a pultnál a pizzádat, akkor kaphatsz csipogót, ami akkor jelez, ha érte tudsz menni. Ha lassan reagálnál, akkor van szemfüles felszolgáló, helyes piros kötényben, aki kihozza Neked. Látszik, hogy figyelnek a felszolgálásra és a kiszolgálásra. A fizetőpultos lányok ehhez képest inkább középosztályos alulról szintet megütősek, folyamatosan csacsognak egymással, minimálisan figyelnek arra, aki éppen fizetni akar, mert az számukra csak egy sorbanálló.

Az édesség (Dolci) ami még érdekes. A hely olaszos laza, de minőségi fílingjéből vagy kimaradt, vagy direkt kihagyták az erősebb desszertkínálatot. Ami van, az rendesen megüti a homogenitás elvárását (homogenitás itt = mindig mindenhol ugyanaz a minőség), meg persze finom is, de inkább ötletes. A tiramisu habos, könnyű volt, és átlátszó pohárban kaptuk, kívülről csíkos. :-) Van még eperhab, meg egy két elfekvő valami, de azok nem voltak túl feltűnőek, mert nem ragadt meg bennünk.

A hely ebben a szerda esti időpontban eléggé tele volt, sok a külföldi fiatal (elég sok csinos lány is volt, csak szólok - egyébként nyilván ismerik a helyet, hiszen a világ több tucatnyi nagyvárosában megtalálható nemzetközi láncról beszélünk).

* Adatlap *
Név: Vapiano Pasta Pizza Bar
Jelleg: premium önkiszolgáló / olasz konyha
Időpont: 2008. október 1.
Cím: Budapest, V. ker., Bécsi utca 5.
Milliő: lezserül elegáns, minimalista, kozmopolita
Étlap: pont megfelelő, érdekes, ötletes, kevés nem túl izgalmas édességgel
Ételek: könnyeden modern megjelenésben élményszámba menő ízösszeállítások finom, de közepesen kifinomult kidolgozással, kevés segítséggel a "mihez mit" terén
For business: medium (lazább partnerek esetén kizárólag ebédre)
Service: profi, távolságtartóan kedves
Randiérték: 1st class - ha a közös étkezés mellett újszerű élményre, a tészták és hozzávalók kiválasztásának izgalmával kevert laza estére vinnéd partneredet, akkor teljesen ideális. Ha akarod romantikussá válhat egy egy-egy csöndesebb sarok.
WC: kulturált, tiszta
Árszint: közepes (800-1950Ft között)
Web: http://www.vapiano.hu/

Nincsenek megjegyzések: